Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (World Wide Fund for Nature) έχει ξεκινήσει το παγκόσμιο συναγερμό: "από της 19 Αυγούστου 2014 ξεπεράσαμε τους βιολογικούς πόρους του πλανήτη και έχουμε καταναλώσει όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που η Γη παίζει σε ένα χρόνο." Τι σημαίνει αυτό ; Έχουμε καταναλώσει περισσότερο από ό, τι ο πλανήτης μας προσφέρει σε ένα χρόνο ..
Οι προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων δεν είναι θετικές: υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ανέλθει σε περίπου 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Είναι σαφές ότι μιλάμε για περισσότερους ανθρώπους και περισσότερη κατανάλωση των βιολογικών πόρων σε ετήσια βάση.
Σε μια συνέντευξη με τον Christophe Roturier, με τον επιστημονικό διευθυντή του γαλλικού τμήματος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, μας βοήθησε να καθαρίσουμε καλά τις ιδέες μας, σε συνέντευξη που δόθηκε στο δίκτυο επικοινωνιών της "Φωνής της Ρωσίας".
Ο Roturier προειδοποίησε την ανθρωπότητα κατά τη σπατάλη των υδάτινων πόρων του πλανήτη: τα δάση, το νερό, τα ψάρια και οι γεωργικές εκτάσεις, που δημιουργήθηκαν σε ένα χρόνο για όλους αυτούς τους πόρους, θα πρέπει να χρειαζόμαστε 2 πλανήτες, έτσι με άλλα λόγια, οι πόροι του πλανήτη μας δεν είναι αρκετά για όλους.
Eίπε ο Roturierότι χρόνο με το χρόνο ο πλανήτης θα ξεμείνει από πόρους.
Ο Roturier είπε επίσης ότι, φυσικά, το ποσό των πόρων αυτών ποικίλουν από χώρα σε χώρα, φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Κίνα έχουν ανάγκη από πόρους επί του παρόντος σχεδόν ατελείωτες. Σε 50 χρόνια με αυτόν τον ρυθμό, θα χρειαζόμαστε δύο πλανήτες για είναι σε θέση να καλύψουμε τις ανάγκες όλων. Έτσι ο Roturier προειδοποιεί την ανθρωπότητα και κάνει αρκετά βήματα πίσω, προσπαθώντας να βοηθήσει. Ποιες είναι οι πιθανές λύσεις για αυτό το πρόβλημα;
Σύμφωνα με τον Roturier για να ζήσουμε απαραίτητα σύμφωνα με ορισμένους «άγραφους νόμους», πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Τα Δάση, για παράδειγμα, πρέπει να σωθούν, η κοπή των δασών θα οδηγήσει στην εξαθλίωση της πανίδας, με την απερήμωση και τη συνακόλουθη μείωση της στάθμης των λιμνών και των ποταμών. Πρέπει να θέσουμε ένα τέλος στην υπερβολική εκμετάλλευση των θαλασσών, των ωκεανών, και της υπεραλίευσης.
Πρέπει να αναπτυχθεί η χρήση της ηλιακής ενέργειας με την κατασκευή ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας, με τη χρήση καυσίμων βιολογικών και άλλων σύγχρονων τεχνολογιών της διατήρησης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.